Премиерът на Нидерландия Март Рюте заяви, че иска нова оценка на

...
Премиерът на Нидерландия Март Рюте заяви, че иска нова оценка на
Коментари Харесай

Нидерландия връща България в европейския първи клас

Премиерът на Нидерландия Март Рюте съобщи, че иска нова оценка на България по Механизма за съдействие и инспекция (МСП), който уж беше спрян, тъй като от 2019 година Европейската комисия не написа отчети за България. Официално обаче той не бе анулиран от Съвета на Европейски Съюз (правителствата), тъй като няколко пъти изпадна от дневния му ред.

Мониторингът по МСП съпътства България от първия ден на участието й в Европейски Съюз (1 януари 2007 г.), тъй като въвеждането му бе последното изискване за приемането й.

Рюте изиска също да завърши механизмът за мониторинг на Шенгенската осведомителна система, съобщи БНР. Това значи България да потвърди, че през нея няма да има теч на поверителна информация.

Двете условия би трябвало да се изпълнят до лятото и в случай че има позитивно развиване, България може да се причисли към Шенген.

" Както споделих преди, не споделяме " не ", а " не в този момент ". Трябват ни още две неща от България - да завърши Механизмът за мониторинг на Шенгенската осведомителна система и второ, нова оценка по Механизма за съдействие и инспекция. Това може да се направи до лятото и в случай че има позитивно развиване, България може да се причисли към Шенген ", съобщи през днешния ден Рюте преди съвещанието на Европейския съвет в Брюксел.

ТЪРПЕНИЕ ДО ОКТОМВРИ

България ще бъде част от Шенген най-късно до октомври идната година, отговори на въпрос на стратегия " Хоризонт " на БНР  президентът Румен Радев, който е в Брюксел за съвещанието на Европейския съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР